Frida Kahlo: μια μεγάλη ζωγράφος, μια μεγάλη πηγή έμπνευσης.

 Ποιος άραγε δεν γνωρίζει την μοναδική καλλιτεχνική φυσιογνωμία με το όνομα Φρίντα Κάλο που με την προσωπικότητα και τα έργα της άφησε έντονα το στίγμα της και επηρέασε τους ανθρώπους και την Τέχνη.




Αυτό που εντυπωσιάζει σε αυτή την υπέροχη προσωπικότητα, εκτός φυσικά από την μοναδική ζωγραφική της είναι η τεράστια δύναμη και επιμονή που την χαρακτήριζε. Η Φρίντα (Magdalena Carmen Frida Kahlo Calderón) γεννήθηκε στο Μεξικό το 1907 και ταλαιπωρήθηκε σωματικά σε όλη της την ζωή.Σε μικρή ηλικία η πολιομυελίτιδα της δημιούργησε σοβαρό κινητικό πρόβλημα, ενώ στα 18 της χρόνια κόντεψε να χάσει την ζωή της από ένα σοβαρό τροχαίο που της προκάλεσε τεράστιες σωματικές ζημιές. Το αποτέλεσμα ήταν να υποβληθεί σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό εγχειρήσεων καθ' όλη της την ζωή και να ζει κυριολεκτικά την κάθε μέρα της μέσα στον πόνο.


έργο της ζωγράφου που αποτυπώνει τον πόνο που βίωνε.

Αναρρώνοντας από το ατύχημα που είχε ξεκίνησε μαθήματα ζωγραφικής και ένιωσε αμέσως την αγάπη της για αυτή την μορφή Τέχνης. Από τότε η ζωγραφική για την Φρίντα έγινε μια μόνιμη παρέα και παρηγοριά, ένα καταφύγιο όπου μπορούσε να κρύβεται από τον πραγματικό κόσμο που της προκαλούσε τόσο πόνο. Περνώντας το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της με σωματικούς πόνους και καθηλωμένη στο κρεβάτι της, η ζωγραφική ήταν η μόνη πραγματική της διέξοδος.




Εκτός από τον σωματικό πόνο η Φρίντα αντιμετώπιζε δυσκολίες και στην προσωπική της ζωή, καθώς είχε μια ταραχώδη και έντονη σχέση  με τον πολυαγαπημένο της ζωγράφο Diego Rivera, ενώ την επηρέασε βαθιά το γεγονός ότι δεν μπορούσε να γίνει μητέρα, λόγω των σωματικών της
προβλημάτων.
                                     


Τα περισσότερα έργα της έχουν σαν κύριο θέμα την ίδια και αναφέρονται σε διάφορες καταστάσεις της ζωής και στα έντονα συναισθήματα της ή παρουσιάζοντας διάφορα μοτίβο της καθημερινότητας της. Όπως άλλωστε δήλωσε και η ίδια: ''Ζωγραφίζω εμένα γιατί περνάω πολλές ώρες μόνη μου και είμαι ο άνθρωπος που γνωρίζω περισσότερο''.




Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπιζε μέχρι τον θάνατο της η Φρίντα είχε το κουράγιο και την δύναμη να δημιουργήσει Τέχνη, να εκφράσει τον εαυτό της και να χαμογελάει!Αυτή η μεγάλη προσωπικότητα που πέρασε πολλά ήταν ένας δυνατός άνθρωπος που δεν το έβαλε κάτω. Βρήκε τον τρόπο να εκφράσει όσα ήθελε μέσα από την ζωγραφική δίνοντας σε όλους το παράδειγμα ότι υπάρχει πάντα τρόπος να γίνουμε αυτό που θέλουμε, να εξελιχτούμε και να προχωρήσουμε ακόμα και αν οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες. 

Η δυναμική της προσωπικότητα και το ταλέντο της έχουν επηρεάσει τη σύγχρονη εποχή και βλέπουμε στοιχεία της μεγάλης ζωγράφου να αποτυπώνονται στη ζωγραφική, την εσωτερική διακόσμηση το στυλ και τη μόδα!
















Σίγουρα ο λόγος που η επίδραση της είναι τόσο μεγάλη μέχρι σήμερα δεν είναι μόνο τα εντυπωσιακά λουλούδια που συνήθιζε να φοράει στα μαλλιά της ή τα αξιοθαύμαστα έργα της αλλά και όλα όσα εκπροσωπούσε και πιο πολύ η έννοια της δύναμης, της νίκης ακόμα και στις πιο δύσκολες μάχες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις